Ülemailmne virtuaalne turbafestival 31.05.2020

Edastan laekunud organisatsioonilt RE-PEAT tulnud kutse virtuaalsele üritusele.

"Sel pühapäeval, 31. mail 2020, võõrustame ülemaailmset virtuaalset rabafestivali Peat-Fest, mis vältab 24 tundi, tuues kokku teadlased, artistid, farmerid, poliitikakujundajad ja kaasamõtlejad üle terve maailma, et tähistada peagi toimuvat ülemaailmset turbapäeva. Kutsume teid ennast ja kogu teie tiimi festivalil osalema ja oleksime tänulikud kui te ka oma sõpradele ja tuttavatele Raba-Festist räägiksite ja neidki osalema kutsuksite.

Programmis on rohkem kui 50 erinevat seanssi, mis kestavad südaööst südaööni (UTC+1) ja käsitlevad erinevaid turba ja rabadega seotud teemasid. Programmist leiavad kõik endale midagi, teemad ulatuvad ökoloogiast ja globaalsest kliima kriisist kuni kultuuriliste ja sotsiaalsete arutlusteni. Kaasa löövad laulja/jutuvestja Sam Lee, turbateadur Jan Peters, kirjanik Dr Ian Rotherham, audiovisuaalse kunstiga tegelev Kathy Hinde, noorsoo grupp YEW, Euroopa Roheliste kaaseesistuja ja Europarlamendi liige Thomas Waitz ja paljud teised.

Esimene seanss algab päiksetõusuga Uus-Meremaa kaunite rabade kohal ja festivalile paneb punkti hilisõhtune kokkuvõte Madalmaades koos  XR Radio Regeniga. Osalejad saavad end festivali lainele häälestada otseülekandes noorte Indoneesia Turbaaktivistidega, osaleda Suures Aafrika Rabade Küsitluses koos LAV Märgalade Assotsiatsiooniga või arutleda Quiet Riotiga alternatiivsete suhtlusvahendite teemal. 

NB! Kogu üritus toimub inglise keeles.

 

Mis on raba?

Iga eestlane ehk teab mis on raba, arvestades et ligi neljandik Eesti pinnasest on kaetud rabade ja soodega. Need on unikaalsed ökosüsteemid, sidudes efektiivselt süsinikku ja vähendades sellega õhku paisatud kasvuhoonegaaside osakaal.  Turvas moodustub tuhandete aastate jooksul ja koosneb rikkalikest osaliselt lagunenud orgaanilise aine kihtidest.

Rabasid, mis on tuntud ka kui sood, märgalad, turbamaad, võib leida nii Peruu Alpidest, Šotimaalt, Kongo vihmametsadest kui ka kodusest Skandinaaviast. Rabad omavad paljusid

elutähtsaid ökosüsteemi  funktsioone, s.h. kaitset üleujutuse vastu, mitmekesist elupaika, puhast vett ja palju muud. Ometi on kuivendustööde tõttu needsamad kasulikud omadused vastupidiseks muutunud. Ligikaudu 5% kogu maailma CO2 emissioonidest pärineb märgaladelt, mida kuivendatakse põllumajanduse, kütuse ja aianduse tarbeks. Seda on koguni 2 korda rohkem kui toodab lennundussektor! 

Vaatamata teadlaste tungivale üleskutsele kuivendatud rabad taastada ja looduslikke rabasid kaitsta, on rabad ja sood ning nende tähtsus siiski alahinnatud, nii poliikas kui praktikas.

 

Oleme kogu tiimiga tänulikud, et meie emaili läbi lugesite ja loodame et nii mõnedki teie liikmed osalevad festivalil või ehk lihtsalt jagate teavet meie ürituse kohta oma sotsiaalmeedias või oma tutvusringkonnas mõnel muul moel.

Leidke meid ka erinevatest sotsiaalmeediakanalitest : 

FB leht: https://www.facebook.com/repeatearth

Koduleht: https://www.re-peat.earth/ 

Instagram: https://www.instagram.com/repeat.earth

FB üritus: https://www.facebook.com/events/164266184963418/ 

Ürituse platvorm: https://re-peat.mn.co/feed

"

29.05.2020
Tagasi